donderdag 6 mei 2010

Spirit goes ROUND BRITAIN & IRELAND 2010


Op 6 juni is het zover, dan start de 12e ROUND BRITAIN & IRELAND RACE.

Na het succes van de eerste twee OSTARs (Original Single-Handed Trans-Atlantic Race) stelde de Engelsman Blondie Hasler in 1966 aan de organisatie van de OSTAR voor dat er een double-handed race rond de Britse eilanden zou moeten komen. Ongetwijfeld speelde hij eerst met het idee hiervan een single-handed race te maken, maar door de weersomstandigheden en het feit dat er dicht langs de kust gevaren diende te worden leek het beter een extra bemanningslid mee te nemen.

De Round Britain & Ireland Yacht Race wordt om de 4 jaar gehouden. Zij is één van de oudste internationale double-handed wedstrijden. Op de website van de organisatie wordt de wedstrijd aangekondigd met de volgende woorden: It is always a terrific test of endurance and seamanship, and not for the faint hearted.

Het traject van ruim 1800 zeemijl (rond de 3400 km) start en finisht in Plymouth, aan de Engelse zuidkust. De opdracht aan de deelnemers is, met de richting van de klok mee, alle Britse eilanden rechts laten liggen (op de Falkland-eilanden na). Tijdens de wedstrijd zijn er 4 verplichte tussenstops, te weten in Kinsale (zuidkust Ierland), Barra (westkust Schotland), Lerwick (oostkust Shetlands) and Lowestoft (oostkust Engeland). De Spirit is met een lengte van 30 voet (9 meter) één van de twee kleinste deelnemende boten.

Bekende Nederlandse en buitenlandse zeilers die voorheen aan deze wedstrijd deelnamen zijn onder andere: Jochem Visser (in het verleden winnaar van de Admirals Cup, Sydney Hobart, Fastnet Race en de Round Britain & Ireland), Leon Bart (winnaar OSTAR 2005 (single handed van Portmouth naar New York)), Jan Kaas Lampe (winnaar OSTAR 2009), Tony Bullymore (vooral bekend geworden van zijn redding in de Vendee Globe 1996, single handed race rond de wereld), Michel Kleinjans (winnaar van de Round Britain & Ireland 2006, Portimaal Global Ocean race), Nico Budel (winnaar van de Solo Challenge Award 2008, doet in 2010 ook mee aan de Round Britain & Ireland).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten