vrijdag 10 februari 2012

Winter update

Terwijl de boot in het ijs ligt zijn wij waanzinnige plannen aan het maken en uitvoeren. Hierbij een kleine opsomming van de klusplannen voor deze winter:
  • We gaan een volledig nieuwe kuip maken. Veel lichter en vooral ook ergonomische beter. We willen beter kunnen zitten op de lange rakken en ook minder ver kunnen vallen als de boot een golf af stuitert. We maken meteen een nieuwe hulpstuuras voor de roeren waarmee we onderdeks een stuurautomaat in kunnen bouwen. De Polyservice (wij noemen hem 'the poxfather') vaart er weer wel bijQ
  • Nieuwe stuurautomaat dus. Na veel informeren en lang natwijfelen is het een Jefa LD100 drive geworden die we aan gaan sturen met een Raymarine SPX10 met roerstandgever. Erg veel mooie info gehad van Marc Tapken-Schmidt, die man weet echt alles van stuurautomaten en verkoopt NKE, helaas voor ons (en hem) buiten budget. Armin Geisler van Nautec Engineering levert de Jefa en de hulp-as.
  • Nieuwe spiboom configuratie: we hadden een koolstof spiboom (te kort) en een alu boegspriet (veel te lang en te zwaar). Dat worden nu twee koolstof boompjes met een gelijke STL. Beter voor de rating en lichter. De spriet krijgt twee waterstagen, een voor  de code-zero en een voor de gennaker. Met dank weer aan de mannen van Tuned.
  • Code-zero? ja, code-zero. IRC tuigen hebben aan de wind gewoon te weinig power in licht weer. Een code zero is dan de oplossing, alhoewel het geen makkelijk zeil is gezien de 75% regel: teveel uitbouw nodig om echt een hoog aan de windzeil te zijn. Kijken hoe we dat kunnen optimaliseren. Arjen Kooij helpt met diverse ontwerpen, lekker puzzelen.
  • Intérieur afwerken, althans een begin maken. Het plafond wordt wit geschilderd waardoor het binnen wat lichter oogt. Verder worden wat handvatten vervangen wat de boot ruimer maakt en tegelijkertijd meer grip geeft binnen. Ook nog plannen om de keuken te optimaliseren.
Wij komen de winter wel door!

groet JacGeen opmerkingen:

Een reactie posten