woensdag 8 augustus 2012

Samen solo! IJmuiden, Fair Island, Lerwick, Bergen, IJmuiden

Huh? Samen solo? Ja dat kan: twee broers, ieder op hun eigen boot. Doelstelling is van IJmuiden naar de Faröer eilanden, dan naar Bergen en dan samen op een boot weer naar huis. Wat is ervan gekomen?

Eerste etappe: IJmuiden - Fair Island
Na eerdere tochten vorig jaar is het veel minder spannend om alleen zo'n lang stuk te varen. Je weet dat vermoeidheid geen probleem vormt, slapen lukt wel. Spannend is zeevaart, mist en de boot, blijft alles heel? Er was heel veel nieuw: stuurinrichting, stuurautomaat, kuip, boegspriet, kuip, genaker en veel kleine dingen, het was spannend hoe het allemaal zou werken. Wel getest naar Engeland gelukkig, dus niet helemaal nieuw. Vrijdagochtend Ijmuiden uit met een bakstagwind, ideaal, twee dagen veel voortgang gemaakt, eerst met genaker en later genua 2/3 en werkfok. De Yenda van Bertram was na 30 minuten uit zicht, andere koers gevaren. Na twee etmalen bij Aberdeen ineens de Yenda weer op de AIS. Gezellig! Nog een klein stukje 20 knopen op de neus en daarna windstilte,…. 4 dagen. Via marifoon samen besloten dat de Faroer te ver is, jammer, maar de tijd is te kort om de windstilte goed te maken. Daarna heerlijk richting de Shetlands en halverwege ligt ineens Fair Island. Zullen we dat aanlopen? Ja, goed idee komt het door de marifoon. Schitterende aanloop in 10 knopen wind en strakblauwe middag in een klein beschut baaitje. Yenda ligt een uur later vast met champagne na 537 mijl solo varen. Feest. Eiland loop je in een avond half rond. Schapen, vogel observatiepost, vuurtoren, vliegstrip (gras): een oase van rust, prachtig eiland.

Tweede etappe: Fair island - Lerwick
De volgende ochtend willen de buren om 06.00 weg. Dan gaan wij ook maar. Het wordt een schitterende zeildag, genaker erop, volle zon en 10 kn. wind. prachtig varen, kop koffie, boek erbij. Bij de Shetlands lekker langs de kust, veel foto's van elkaar maken en 's avonds in Lerwick. ongeveer 50 a 60 mijl gevaren. 's avonds heerlijk gegeten in fout hotel. Volgende dag auto gehuurd en 's avonds in de boating club waar de bergen-lerwick-Bergen race haar borrel heeft. En weer een dag later nog eens borrelen en prijsuitreiking. erg gezellig om Anne Raangs weer even te zien en Leslie Irvine. Anne vaart met Christa, gezellig borrelen! Speciaal moment is het klaarmaken van bij een visser gekochte kreeften. Twee flessen wijn erbij en de broertjes vermaken zich prima:-)

Derde etappe: Lerwick Bergen
We worden uitgenodigd om met de Bergen Lerwick Bergen race mee terug te varen, maar dat betekent weer een dag wachten, dus we gaan samen weer op pad. Vertrekken met oostenwind, 30knopen, lekkere rollers, best pittig weer. Uiteindelijk dubbelrif en klein fokje erop gezet en gaan maar. Mooi werk. Veel aan de wind, maar het gaat lekker. Uiteindelijk draait de wind naar het noorden en komt de zon erbij. Halve wind scheuren we naar binnen met opkomende zon (voor zoveel hij überhaupt nog ondergaat hier) en prachtige luchten. Slapen! Deze rit was kort maar vermoeiend door het continue gestuiter. 260 mijl gevaren. De Spirit blijft achter in de jachthaven op Askoy. Daar pakt Richard haar op met Lonneke. Bootje ligt er prima!

Vierde etappe: Askoy - Bergen - Andijk
Double handed nu. Ik ben te gast op de Yenda, de J-109 van Bertram. Plek maken voor elkaar, maar ook erg gezellig! ook wel fijn om een beetje fit weer thuis te komen en er te zijn voor de meisjes en werk. Eerst naar Bergen, daar marathon eten: eerst heeeeeerlijke hamburger, daarna bij Italiaan een Carpaccio en een Tiramizu, borreltje na en slapen lukt wel weer,… Volgende dag op pad. op weg naar buiten nog even tegen een rots aangekropen om wat scampi's te BBQ'en in heerlijk weer en dan rond middernacht naar buiten opweeg naar huis. anderhalf etmaal mijlen maken met ruime wind en genaker. Daarna een etmaal over stuurboord aan de wind en laatste etmaal over bakboord en dan bijna Den Helder binnenlopen. continu zo'n 20 knopen wind, lekker varen dus. Frappant detail is dat het Molengat tegenwoordig niet meer verlicht is. Dood en doodzonde, toch maar er door in het stikdonker en hopen dat je de tonnen mist. In een ruk door naar Andijk en daar tegen de ochtend aangekomen. Laatste stuk was heerlijk relaxed varen met een biertje erbij, mooie tocht evalueren.

Prachtig gevaren, 14 dagen uit en thuis. En voor als het allemaal mocht lukken: gekwalificeerd voor de OSTAR. Blij de meisjes weer te zien:-)

Jac

Geen opmerkingen:

Een reactie posten