dinsdag 30 juli 2013
Aankomst deel 2
Gedurende vandaag toch een paar dingen die te binnen schieten. Allereerst vond ik de ontvangst gisteren avond echt echt cool en was ik er stil van (lees: geraakt). Jullie hebben eerst tig kilometers gemaakt (martien, alle ouders) op iets te hoge snelheid (hans, raimond:-))), daarna gezandstraald (zuidwest 6, plekkie dicht op het strand) om een glimp van de boot in het donker op te vangen en dan te wachten op een koude sluis met een spandoek, champagne, broodjes mozzarella/tomaat/basilicum (christiano, giorgio, mamma gretta, sopra tutto!) en verse kersen:-)
Op de kant begon ik pas te merken aan alle verhalen van iedereen dat veel mensen het blog hebben gevolgd dan ik had verwacht. Mensen die 'blog' verslaafd of 'tracker/marinetraffic' verslaafd waren en nu moeten 'afkicken' haha, echt geweldig (zit hier te tikken met smile van oor tot oor). Dat kreeg ik toch maar gedeeltelijk mee op de oceaan.
Daarnaast heeft Amsterdam/Nederland ons ook verwelkomd. Wij zijn namelijk op het Noordzee kanaal om 04:00 aangehouden door de waterpolitie omdat ik de navigatie verlichting nog op standje 'zeilen' ipv 'motoren' had staan..... Voor de niet zeilers, die is geen schokkend verschil.... Volgens de regels hadden ze helemaal gelijk, was alleen ff apart om daar direct mee te maken te krijgen, na de heerlijke regelloze atlantic! Mooi regellandje dit....
Het fijne van het noordzee kanaal was dat ik dan lekker de boot kan opruimen en een beetje mijmeren over de afgelopen weken (@ dividi, dank voor de lekkere borrel voor het laatste stukkie varen op het kanaal, van genoten!)
Wat een top tocht! Kan het iedereen aanraden! What was best? Veeeel! Lekker zeilen samen met Douwe, de boot die ons snel en veilig heeft thuis gebracht, de geweldige hoeveelheid aandacht die we kregen van alle dolfijnen, walvissen, vogels, butskoppen, de ruimte, grootte en kracht van de oceaan, de wasmachine, mooie luchten met nog mooiere wolken, teveel om op te noemen. Maar wat kwam daar bovenop? Alle aandacht, emails, sms'jes, hulp, aanmoediging en afleiding van jullie! DANK JULLIE WEL!
Ik ben nu thuis met een heerlijk, rustig en voldaan gevoel (en volgens lon ruik ik ook weer fris;-).
Dit avontuur is klaar, op naar de volgende!
Foto's en films gaan allemaal nog volgen. Lon heeft net de tracker geupdate dus nu staan echt alle posities van begin tot einde erin.
Voor vandaag: over en uit.
Ontvangst door de ogen van het thuisfront
Thuis
plekkie. Vanavond om twaalf uur aagekomen in ijmuiden door een
geweldig ontvangst comite. Ik was er helemaal stil van dat op
maandagnacht zoveel mensen uit het hele land gekomen ons stonden op
te wachten. Echt super vet!!!
Nu wel moe, eerst slapen...
--
Verzonden vanaf mijn mobiele apparaat
maandag 29 juli 2013
laatste loodjes
Hoo, eerst nog ff genieten van het laatste stukkie! Tot straks!
ijmuiden
De geest is uit de fles
als een raket
Dat betekend dat onze aankomsttijd verre van ideaal is. Het liefste waren we aan het eind van de middag Amsterdam binnengelopen, nu wordt het 's ochtends vroeg. Het is nog een mijl of 115 te gaan naar IJmuiden, we verwachten daar tussen 4 & 5 uur in de ochtend binnen te lopen. Vanaf daar is het nog een uur of drie naar Amsterdam, waar we dus verwachten om acht uur 's ochtends aan te komen.
door het Kanaal bij Dover
De Ellinor is in eerste instantie iets dichterbij gekomen. Ze konden eerder profiteren van de ruimende wind en hadden door hun achterstand ook eerder stroom mee. Toen de afstand teruggebracht was tot onder de drie mijl waren de situaties weer gelijk en spoten we er van door. Nu is Ellinor bijna 6 mijl achter ons. Als het zo doorgaat zijn we eerder in IJmuiden dan zij in Scheveningen. Van Jac weten we nu dat het een Swan 55 is. Mooie boot, maar een beetje lui lijkt het.
De shippinglane komt langzaam dichterbij; aan stuurboord zien we schepen als de YM Unity van 1090 voet of de NYK Virgo van 1109 voet voorbijschuiven.
Aan bakboord glijd Dungeness voorbij. 01:30 UTC, 2 uur en 18 mijl te gaan tot hoogwater bij Dover.
Na Dungeness maken we een bescheiden bochtje naar links, koers 55 graden nu. De wind komt daardoor vrijwel recht van achter. Dit is echt een rotkoers. Omdat je met de wind meevaart is de relatieve windsnelheid laag. Daardoor staat er weinig druk in de zeilen die in combinatie met de golven gaan klapperen. Nog een geluk dat er veel wind staat, het klapperen valt mee. De genua hangt in de luwte van het grootzeil waardoor hij vrijwel nutteloos is. Wanneer er een serie hogere golven van achter komt die de kont naar links wegzet reageert de autopilot te laat. Die stuurt naar links terwijl hij alweer naar rechts had moeten sturen. Bij elke golf wordt de roeruitlag groter, we roller heen en weer, de mast zwaait van links naar rechts. Om onder deze omstandigheden te slapen is verschrikkelijk vermoeiend. Je droomt dat je in een achtbaan zit, of in een lift die in een spiraalvormige schacht naar beneden dendert. Dit terwijl je heen en weer door je bed rolt. Door de autopilot response naar maximaal te zetten wordt de schommeling al minder. Door nog iets door te draaien naar 50 graden komt de wind echt recht van achter. De genua kan nu naar stuurboord waardoor er betere balans in het schip komt. We gaan nu 8 knopen door het water recht voor de wind. Niet slecht.
Naarmate we In de buurt van Dover komen neemt de wind iets af, we maken nog altijd 6.5 knopen door het water. In combinatie met de stroming is dat nog steeds 8 knopen over de grond. In de verte vertrekt een ferry uit de haven en verdwijnt richting Calais. De "Spirit of France", een collega Spirit. Als ik een ferry had zou ik hem "Mingelen" noemen.
Het wordt licht in het noorden. De contouren van de krijtrotsen worden zichtbaar. Er vertrekt nog een ferry. richting Duinkerken ditmaal. Twee andere komen aan uit Calais.
03:15 UTC, nog 15 minuten tot hoogwater, we liggen 3 zeemijlen van de haveningang. De wind doet steeds minder, we halen amper 6 knopen watersnelheid. Speed over ground staat op 9 knopen. De Ellinor is inmiddels van de AIS lijst verdwijnen. Doe ik zelf ook; tijd om even te slapen.
Gr. Douwe
zondag 28 juli 2013
weer lege mail
Heb jij ons zondagmiddag of -avond een mail gestuurd maar staat je naam er niet bij, probeer het dan nog een keer of via Lonneke.
onderweg naar dover
Vanaf Beachy Head, 21.15 UTC
Even 3G dekking
Bij Isle of Wight geen storm maar zon. Aan de Franse zeide beginnen grote wolken het toneel begeven.
storm in een glas water
stilte en geen storm
Ondertussen lopen we toch ruim 7 knopen door het water. De stroom zit tegen, over de grond doen we slechts 4.5 knopen. Over een uur of twee keert het tij en gaan we weer met volle snelheid vooruit. En dan is het tijd voor havermout met noten en gedroogde vruchten.
het is pas voorbij in de haven
We lopen nog niet zo hard. Ondanks dat de spinaker een groot oppervlak heeft lukt het niet om boven de 6 knopen watersnelheid te komen; door de stroom mee is het altijd nog zo'n 7.4 knopen over de grond. Omdat de wind nu uit het westen waait en wij naar het oosten varen is de relatieve windsnelheid laag. Door iets zuidelijker te sturen en de wind minder van achter te laten komen weet ik de snelheid op te schroeven. Langzaam neemt de windkracht toe. Eerst 13 knopen, rustig bouwend naar 14, 15 16. Tegelijkertijd krimpt de wind naar het zuidwesten waardoor we terug kunnen naar onze gewenste koers richting Isle of Wight. De snelheid ligt inmiddels constant boven de 7 knopen. Het gaat weer lekker. Drie uur bezig met mijn shift, ik besluit er nog een uur aanvast te plakken. 16.5 knopen wind nu, maar de zee is nog rustig, er zijn sterren en de maan schijnt vrolijk over het water. Ik overweeg een rif te zetten in het grootzeil, maar besluit te wachten tot er 17 knopen op de windklok staat. Het drie uurlijkse weerbericht van de kustwacht komt op de marifoon. Op koele toon wordt er een waarschuwing afgegeven voor het district tussen Isle of Wight en Dover, onze route voor morgen. "Gale force eight is imminent.
Thundery showers move from France up to the North sea." De reis is pas voorbij als we in Amsterdam zijn...
Richard komt z'n bed uit en merkt droogjes op de de genua 1 nu wel van het dek kan. Genua 4/5 zou daar beter op z'n plek liggen. Rustig bereiden we ons voor op wat komen gaat. Terwijl ik op het voordek de genua opruim bereid Richard binnen de boel voor. Losse dingen vastsjorren, water in kleinere handzamere vaatjes gieten. Net als ik de genua het opgerold komt Richard naar boven met de bijbehorende zak. We zijn inmiddels zo op elkaar ingespeeld dat alles zonder al teveel communicatie verloopt. Ook om half drie 's nachts verloopt het snel en vlekkeloos.
Dat is wel typerend voor deze reis. Richard en ik hadden nog nooit met elkaar gezeild. Eigenlijk alleen een week geskied, en een paar keer een biertje gedronken op diverse borrels van de jaarclub van Lonneke en Sjoerdtje. Om op basis daarvan te beslissen dat een Atlantische oversteek met elkaar uit te houden is, is natuurlijk een risico. Maar er is gedurende de reis nog geen onvertogen woord gevallen, althans niet tegen elkaar gericht. Wel hebben samen gemopperd over de weersvoorspelling, maar dat verbroederd alleen meer.
Als op het dek alles klaar is om snel over te schakelen op stormweer besluiten we binnen nog een paar voorbereidingen te doen. In plaats van brood bakken wordt het morgen misschien prefab nasi als lunch. Dus het blik nasi wordt alvast uit de voorraadtas gehaald en bij de dagproviand gestoken.
Ondertussen zakt de wind terug naar 15 knopen. We moeten nog even wachten voor het losbarst. Ook de druk wil nog niet zakken. Ik besluit nog dit verhaal te typen en een nieuwe grib-file op te vragen. Daarna tijd om nog wat slaap te pakken. Morgen vol ornaat aan dek, genieten van de kracht van de wind.
Geen zorgen, het is niet onze eerste storm.
zaterdag 27 juli 2013
we zeilen weer
Vooralsnog valt de scheepvaart mee. 35 boten op de AIS lijst, maar alles verloopt overzichtelijk. We zetten nu koers naar Isle of Wight, daarna gaat het richting Dover. Als de voorspelde wind klopt, en onze berekeningen ook, dan zullen we in de loop van dinsdag bij IJmuiden binnen komen. Ons streven is om aan het begin van de avond terug in de Levanthaven te zijn.
vrijdag 26 juli 2013
land in zicht
Zojuist komt het bericht binnen dat we via www.marinetraffic.com te volgen zijn. Deze website laat de positie van schepen zien op basis van data uitgezonden door hun AIS transponder. Op deze site kun je schepen zoeken op naam, maar om dat er veel schepen zijn die "spirit" als onderdeel van hun naam hebben gaat dat wat lastig. Makkelijker is het om te zoeken op ons unieke identificatie nummer, het zogeheten MMSI: 244650817
We zullen onze tracker mondjesmaat blijven updaten, maar de matinetraffic.com site heeft in de meeste gevallen recentere data. Als we wat verder op zee zitten zal er geen positie zichtbaar zijn op marinetraffic.com, bijvoorbeeld wanneer we de Noordzee oversteken.
Hier hebben we een goede dag achter de rug. Veel mijlen gemaakt, veel geslapen en ook nog een paar dolfijnen en vogels gezien. De scheepvaart wordt drukker, 9 boten op de AIS lijst nu. Voor het eerst sinds dagen ook weer een stem gehoord op de marifoon, een zwoele veouwenstem nog wel! De bewoonde wereld is in zicht.
escorte
donderdag 25 juli 2013
nog een uur te gaan tot Amsterdam
escorte
State of the onion
Het aanbod verse groenten en fruit is in diversiteit afgenomen; geen mango's meer en ook geen Royal gala appels meer te vinden. Maar wel een vijftal sinaasappels, vijf citroenen, een Granny Smith appel en een halve zak mandarijnen.
Qua groenten staan we er ook niet slecht voor.Ok, gister zijn er twee komkommer kadavers overboord gegaan vandaag hebben de laatste slablaadjes hetzelfde lot ondergaan. De wortels zijn ook op, ook daarvan zijn er een paar van gaan zwemmen vorige week.
Wat rest zijn vijf paprika's, licht gerimpeld, waarvan een gedemonteerd voor de Thaise curry die Richard aan het koken is. Een tweetal preien, in onverkoopbare maar zeker consumeerbare staat, drie rijpe tomaten en een flespompoen. En dan zijn er de uien. Enkel de beste kwaliteit. We hebben de beschadigde eerst opgegeten en de A klasse veilig opgehangen zodat ze slechts bij zeer hevig weer tegen een schot zouden knallen. Dat laatste is veelvuldig gebeurt, maar nog steeds zijn het topuien.
Er is voldoende rijst en pasta. Voor de lunch is er nog een half brood en we kunnen er nog een bakken. Er zijn zweedse broodjes. Er is couscous, diverse zakken gedroogd fruit, dadels vijgen, rozijnen. en er zijn pinda's, cashewnoten, walnoten en amandelen.
In blik hebben we nog mango's, ananas, mandarijnen. En tomaten, in blokjes " great value!" Er zijn potjes en zakjes met Thai curry paste, ook klaar te maken als soep. Er is vis; tonijn, sardines en ansjovis; allen in blik. En als we geen zin in koken zouden hebben is er nasi uit blik.
Er zijn salamiworsten, er is kaas. Blauwe kaas, feta, cheddar en parmezaan. Er zijn eieren.
Er zijn nog blikken Heineken ("sir, we gonna have to take these back to Amsterdam"), er is ginger ale, een galon sinaasappelsap en een halve galon appelsap. Twee galon bronwater en twintig liter Newports gemeentepils.
Had iemand het over Schraalhans? Hier zit ie in ieder geval niet.
bye bye atlantic
Klein berichtje van zee, we zitten 200 mijl voor lands end, engeland. Over een paar uur gaan we het continentaal plat op en zitten we weer 'op zee'. The atlantic has been very good to us! Onwijs van genoten, dankbaar gevoel, nu starten met de laatste etappe naar huis, waar douwe en ik allebei zin in hebben.
einde oceaan in zicht
Nog 110 mijl naar de 200 meter diepte lijn, dus dit wordt onze laatste dag op de oceaan. Al dat dan nog rest is een stukje zee. Een stukje van zo'n 600 mijl, verder dan elke eerdere zeiltocht die gemaakt heb, maar het voelt alsof het niets is. Raar gevoel.
Tijd om een paar uur slaap te pakken.
Gr. Douwe
N50 22. 33
W13 53.13
05:00 UTC
woensdag 24 juli 2013
probleem met sommige emails
Heb je het gevoel dat we je mail niet lezen, probeer het dan nog eens, of probeer het via Lonneke.
De meest recente probleememails zijn ontvangen op
17 jul 16.56
18 jul 12.44
18 jul 18.15
20 jul 18.12
23 jul 06.17
Tijden zijn vermoedelijk in UTC, dus tel er 2 uur bij voor de Nederlandse tijd.
another day at the ocean
We beginnen langzaamaan weer in de buurt van de bewoonde wereld te komen. Vannacht verwachten we er nog niet veel van, maar daarna zullen we weer meer scheepvaart gaan zien. Vandaag slechts een tankertje gezien op weg naar Montreal, en verder nog een paar schepen op de AIS die achter de horizon lagen.
We kregen bezoek van een grote kudde dolfijnachtigen, duidelijk een ander type dan we eerder zagen. Deze hadden een stompe kop, brede bek, groot luchtgat, bredere staartflipper en ze waren een stukje groter dan het ons bekende type. Iemand die weet wat het zijn? Bruinvissen? Miniwalvissen? Ze wilden niet naast de boot komen zwemmen en bleven een meter of dertig achter ons hangen, bijna een half uur lang. Als wij langzamer gingen, dan zij ook. Als wij versnelden, dan gingen ze mee.
Verder kregen we langdurig bezoek van een sterntje. Spirit heeft een mast van 14 meter hoog. Op de mast staat een marifonie antenne van pakweg 45 centimeter. Op de antenne zit een rond knopje van een halve centimeter. Dat knopje, dat was zo aantrekkelijk voor het sterntje dat ie een half uur heeft lopen zweven rond de masttop om te proberen het knopje te pakken te krijgen. Een mooie behendigheidsshow, maar zonder resultaat; de antenne staat nog recht en met knopje op de mast.
Positie:
N 50 13.55 ( 50,2258)
W 19 41.53 (-19,6922)
SOG 6.3 kts
COG 92 deg true
TWS 12.3 kts
TWD 295 deg. true
Tijd 21:49 UTC
dinsdag 23 juli 2013
OSTAR 2013: Een ervaring die ik jullie niet wil onthouden: film en blog
maandag 22 juli 2013
weer richting Lizard
W24 08.816 (-24.1469)
SOG 6.9 kts
COG 075 true
TWS 17 kts
TWD 280 true
13:50 UTC
De vorige positie was bij 24 west ipv 21. Wishful thinking ;-)
dolfijnen
Mocht je deze dolfijnen ook willen zien, zoek ze dan op in de buurt van:
N50 19.84 (50.3307)
W21 38.20 (-21.6367)
10:18 UTC
positie update
W24 55.50 (-24.9250)
sog 5.7 kts
Cog 65 true
Tws 14.0 kts
Twd 285 true
08:00 UTC
Lizard point: 755NM
fauna
De nieuwe soorten vliegen hoger en hangen graag op twintig meter boven de boot om te kijken wat voor vlees ze in de kuip hebben. Ze hebben een andere bouw, andere (ik vind mooiere) vliegtechniek en lijken veel meer vermogen beschikbaar te hebben. Ik heb ze nog niet zien landen of opstijgen, daarover later vast meer.
Voor wie, net als ik, het leuk vind om met een luchtvaarttechnische bril naar vogels te kijken kan ik het boek "de wetten van de vliegkunst" van professor Tennekes aanbevelen. Een paar formules, maar zeker niet te veel, en heel veel mooie vergelijkingen tussen vogels, vliegtuigen en andere transportmiddelen. En over het doormeten van een parkiet in een windtunnel.
Dolfijnen zien we bijna niet meer, Richard heeft er nog een gezien vandaag zegt ie. Verbazend ver van de kustwateren.
Walvissen hebben we ook niet meer gezien, die zitten allemaal bij Newfoundland.
Verder kan ik nog melden dat we een vlieg aan boord hebben.
Groeten en einde shift,
Douwe
Weer en wind
Nou waren we eerder op de avond al tot de conclusie gekomen dat we voldoende water hebben, maar het is goed om te weten dat Richard 's nachts nog aan plan B werkt.
Vrijdag hadden we een stevige wind nadat de windstilte was verdwenen. Wind uit het zuid-zuidwesten die ons goed in de juiste richting hielp. Aan het eind van de dag en in de loop van de nacht zou de wind gaan ruimen en iets afnemen. Met vol tuig en goede moed gingen we de nacht in. In plaats van ruimen werd het krimpen waardoor we een steeds scherpere koers moesten varen.Ook hebben we de kleinere genuas boven dek gehaald en het grootzeil gereefd. De nacht was steeds ruiger, maar met plezier heb ik met de hand door de golven en de regen gestuurd. Er kwam nog een vrachtschip langs, we zien er een a twee per dag.
Voor de niet-zeilers: Ruimen van de wind betekend dat de richting windrichting veranderd met de klok mee. als hij eerst uit het zuiden waait, dan ruimt hij dus naar het zuidwesten. In dit geval kromp de wind naar het zuidoosten zodat we schuin tegen de wind in moesten varen om naar het oosten te komen. Dat heet "aan de wind" varen. Recht tegen de wind in lukt niet, maar als je je best doet kun je ongeveer onder een hoek van 50 graden tegen de wind in komen. Dat heet scherp aan de wind varen.
Zaterdag zijn we onder invloed van de krimpende wind steeds verder noordelijk van onze geplande route gedwongen. Het lage drukgebied dat ten noorden van ons langs zou trekken bleek zuidelijker te bewegen. Het gevolg was dat we scherp aan de wind tegen steeds hogere er rommeligere golven in moesten varen, terwijl de wind met 50 km/u over het dek blies. De golven zijn soms erg steil en sommige hebben een verticale achterkant waar de boot letterlijk afvalt. Je hebt dan naast 4000 meter water ook nog een meter lucht onder de boot. Die 4000 meter water daar merk je niks van, maar de klap die het geeft wanneer de meter lucht naar nul is teruggebracht gaat door merg en been. De schade aan de boot is nihil, maar ik heb grote een bult op mijn hoofd en de fles olijfolie heeft zich op de kop en zonder dop in het kruidenbakje gelanceerd.
Uiteindelijk zijn we veel te laat overstag gegaan om terug naar het zuiden te komen. Eerst kwamen we door extreme regenbuien, het hoosde zoals je het zelden ziet. toen de regen verdween en de nacht begon werd de wind iets rustiger. de golven waren nog steeds steil waardoor slapen bijna onmogelijk was. Diep in de nacht bereikten we het centrum van het lage drukgebied, het oog van de storm. Deze windstilte kwam in slechts minuten opzetten. We hebben ruim twee uur liggen dobberen en daardoor allebei wat slaap kunnen inhalen.
Zondagochtend was er weer wind, weer uit oostelijke richting. De bewolking verdween en de golven verloren hun hoekige vormen. Er was zon! Tijd om de olijfolie uit de kruiden te filtreren en het schip een grondige inspectie en schoonmaakbeurt te geven. Ondertussen voeren we weer scherp aan de wind en ging het zuidoostwaarts. Naarmate we zuidelijker kwamen kromp de wind verder zodat we konden bijdraaien richting Lizard point. We zitten nu zuidelijk van de grootcirkel tussen St Johns en Lizard. De afstand tot Lizard is nog 800 mijl, en voor wie de voorspellingen nog geloofd, we kunnen er in een rechte lijn naartoe varen. De wind is inmiddels gekrompen naar noordwest, ideaal om mijlen te maken deze nacht.
Groeten,
Douwe
tracker update
In de tussentijd is onze positie wel veranderd en genieten wij van een mooie noordwesten wind! De positie is:
21 juli, 23:07 utc
Lat: 50'17,5N
Lon: 26'26'0W
zondag 21 juli 2013
stuiteren deel 2
- op de atlantic heb je het merendeel van de tijd van die mooie oceaan golven. Not true. Als je dat ooit ergens leest in de folder, don't buy it! We hebben tot nu toe alleen maar flinke kruiszeeen gehad, waar wij (douwe, ik en de boot vooral) gestoord van kunnen raken....
- alles wat je niet goed vast zet, gaat echt vliegen. Of je het nu zelf bent of het boot inventaris het gaat door de lucht! (Een volgende keer neem ik zo'n kite surf helm mee zodat ik die kan opzetten als in bed lig en door de boot loop. Ben nu nog bezig de olijfolie op te ruimen (fles ging zelfs vanuit de bak vliegen... Gelukkig zit het niet door heel de boot, anders geen tijd voor update schrijven)
- na regen komt altijd weer zonneschijn. Gisteren kwam het lagedruk gebied, wat ons nu goed op weg helpt naar europa , langzaam opzetten en bleek de kern iets te zuiden van ons langs te komen. Douwe en ik wisten dat niet (de gribs gaven aan dat het ten noorden zou komen...) . Met enig hulp van Henk Boersma (dank je wel!!) zijn we daar netjes uitgekomen. Echter hebben we wel eerst 'the mother of all showers' gehad (nog nooit zo'n dikke regenbui gehad voor zo lang) en na de regen een geweldig mooie ondergaande zon.
Omstandigheden nu (21 juli1310 utc) 13 knopen wind uit het noorden, onze koers 90 graden en snelheid rond de 7 knopen
Positie
Lat 50'12,5 N
Long 28'17,7 W
Ok, moet verder aan de schoonmaak,
Ciao for now!
zaterdag 20 juli 2013
email ochtend 20 juli
stuiteren
Tijd nederland: 10:35 op 20 juli
Lat: 50,32'5N
Long: 31'20,5W
Groet van een hobbelige atlantic (@jac, heb jij dit echt 3 weken achter elkaar gehad.....)
donderdag 18 juli 2013
cadeau voor verjaardag
Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;
Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim,
Because it was grassy and wanted wear;
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same,
And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I kept the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way,
I doubted if I should ever come back.
I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I—
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.
Road less travelled - Robert Frost
35
00:15 ik word wakker voor mijn nacht shift en zie dat douwe de koepel van de boot heeft volgehangen met ballonen en felicitaties van Douwe.
lekker zeilen door de nacht tot uurtje of en daarna lekker tukken tot 06:00 uur.
9:00 zeilen en klaarmaken verjaardags havermout, en ontbijt met douwe om 9:00
14:00 broodtaart bij de lunch, dat betekent zelfgebakken brood met cranberries en walnoten en daar twee gebakken eitjes bovenop! Nice!
De rest van de dag zal ook iets met zeilen en lekker eten te maken hebben.;-)
Einde dag: klein whiskey'tje met douwe, op naar de 35+ 1 dag
atlantic bij schemer
Koufront voorbij dus goed zicht, hoge stapelwolken die in rap tempo voorbij schieten, aantal vette regenbuien (die ik gelukkig net kan ontwijken...), half vol maantje erbij, 20 knopen wind, kopje koffie, chocola erbij, muziekje op de achtergrond, bootje wat het wederom fantastisch doet!. Life is good to us:-)
Richard
woensdag 17 juli 2013
warmte
Nadat we allebei een paar uur beter geslapen hadden in de verwarmde boot is er buiten ook een en ander verandert: de golven zijn lang en hoog, zoals je verwacht bij een oceaan van 4000 meter diepte. Daardoor loopt de boot veel lekkerder al wil ze nog wel eens stuiteren over de steilste golfkoppen. Het water is ook weer 6 graden warmen dan vannacht, dat maakt het zowel binnen als buiten een stuk aangenamer. Last but not least, er is weer een beetje zon. De wind blaast nog steeds hard en genadeloos, maar we hebben er een rif uitgetrokken en varen nu op rif 2. Gevolg is dat we zo'n acht a negen knopen richting Lizard point stuiven, nog 1425 NM te gaan. Voor de komende 36 uur lijkt de wind gunstig, daarna wordt het wat onzekerder omdat er een rug van hoge druk uit het zuiden komt. We weten nog niet of we noordelijk of zuidelijk van de grootcirkelkoers het gunstigste windveld zullen treffen, voorlopig blijven we dus precies richting Lizard sturen.
YES! OSTAR 2013 in video!
Even tussen het blog van Richard en Douwe door: Hierbij een link naar de film die Hugo de Wolf heeft gemaakt van mijn OSTAR deelname:
Eindelijk beeld:-)
Groet Jac
dinsdag 16 juli 2013
Lekker weertje
Speciale dank is hier op z'n plek voor Watersportwinkel Herni in Rotterdam. Ben erg blij met hun goede advies, dankzij hun zit ik er warm bij.
we varen nu op de grootcirkelkoers naar Lizard point. Dat ligt ongeveer 1630 zeemijlen voor ons, en komt met zo'n 7.5 mijl per uur dichterbij.
Als de voorspellingen dit maal wel kloppen gaan we voorlopig met deze snelheid door. Comfortabel is het niet dat stuiteren over de golven, maar genieten is het wel!
Groeten,
Douwe
zeilen!
maandag 15 juli 2013
dubbel
Vanochtend om 6 uur kwam er 7 knopen wind uit precieze de juiste hoek. Spi erop en "gaan" ( uhhh, max 4 knopen boot snelheid, maar daar was ik al heel blij mee!!) en de wind stilte heeft de boot liggen sjansen met een walvis;-)
Gevolg? Al het afgelopen uur zwemt er een walvis met ons mee, onder de boot door, echt geweldig!!,
Of te wel: dubbel gevoel, shit dat er weer geen wind is, maar die walvissen zijn echt geweldig!!
Richard
Windstil, again
Geen idee waarom dit voor de tweede opeenvolgende nacht gebeurt. De meeste mensen zijn lyrisch over de GRIB files die zo goed zeggen wat de wind gaat doen, wij hebben het er helemaal mee gehad.
Extra vervelend is dat dit de hele planning in de war schopt. Om de route te bepalen gaan we ervan uit dat we ongeveer 150 zeemijlen per dag kunnen lopen als er voldoende wind staat. Op basis van de voorspellingen en de geschatte aflegbare afstand kijken we dus waar we de komende dagen moet zijn voor goede wind. Nu we onverwacht voor de tweede nacht stilliggen is er grote kans dat we de aansluiting met een gunstig druksysteem in het midden van de oceaan missen. Daardoor kan deze nacht uur zonder wind uiteindelijk voor veel meer vertraging zorgen. Frustrerend!
zondag 14 juli 2013
meer walvissen en newfoundland
De nacht was er eentje met zeer weinig wind. Af en toe was er gedurende een half uur genoeg wind om 5 knopen te halen, maar met al die walvissen om ons heen was dat geen ontspannen gevoel. Als het windstil was kon je rond de boot de walvissen hun fonteinen horen blazen. In de loop van de ochtend was er eindelijk weer constante wind. Het zicht was erg goed waardoor we in de verte Newfoundland hebben zien liggen. We liggen nu op koers naar Lizard point, hopelijk krijgen we genoeg wind om de vannacht opgelopen vertraging in te halen.
De wind komt uit het noordwesten, continentaal polaire lucht. Koel, maar vochtvrij. De luchtvochtigheid onder dek is gedaald naar 50% bij een aangename 24 graden. Op het dek brand je weg in de zon, maar als er even een paar wolken zijn is het er goed uit te houden.
De afstand naar Lizard is 1855 zeemijlen, bij de huidige snelheid nog 300 uur varen.
zaterdag 13 juli 2013
Walvis gezien op het Ijsselmeer
Voor mensen die zich afvragen of we nog even stoppen voordat we de grote oversteek beginnen: we hebben geen plannen om een stop te maken in St. Johns. Er is genoeg eten en water aan boord om door te gaan tot het volgende waypoint: Lizard point, een kaapje bij Falmouth. De afstand tot the Lizzard is nu 1945 nautische mijlen, we hebben er nu pas zo'n 900 mijl opzitten. Voor ons beiden is dit de langste oversteek die we ooit gemaakt hebben. Richard heeft de round Brittain and Ireland gezeild, maar dat is slechts 2500 zeemijlen en bevat vier tussenstops.
De wind is zwak op het moment. We lopen nog 5 knopen, 4.5 richting Lizard point. Dat is minder dan we zouden willen. We proberen een gemiddelde van 6.5 knopen te halen richting Lizard om zo voor het einde van de maand in Amsterdam te kunnen zijn. de eerste dagen waren traag maar de laatste 36 uur waren goed, we hebben meestal boven de 7 knopen kunnen varen. De voorspelling voor morgen is dat we ook zwakke wind hebben, vanaf maandag word het beter.
Elke dag krijgen we Grib files binnen die de laatste windvoospellingen bevatten. Tot nu toe zaten die er vaak een beetje naast, hopelijk is het voor komende week goed.
Vandaag hebben we de was gedaan en zijn voor het eerst de boeken uit de tas gekomen. Er is nog niet gelezen, daarvoor waren we te druk met de dolfijnen. Zo meteen even slapen en daarna eens kijken wat we gaan eten. Ik denk Thaise curry met mango, want die mango moet op.
rustig dagje
Vandaag een rustige dag gehad in de zee mist. Douwe en ik hebben onze huisman taken uitgevoerd en de boot schoongemaakt, groente en fruit verzorgd ( dank voor alle tips en reacties!!) of te wel: de uien en prei'en hangen op verschillende plekken aan het plafond te slingeren en zijn in goede staat. (@ jac, volgende klus is dat we de ventilatie van de boot goed gaan aanpakken, want ik kan me niet voorstellen dat het hier nu bloementjes fris ruikt...)
Waar zitten we nu? We zitten net in de overgang van het laurentian channel naar de grand banks. Effectief gaat de diepte hier van meer dan 200 meter naar ongeveer 50. Daarnaast komen hier het warme water van de golfstroom en koude water van de labrador stroom elkaar voor het eerst tegen. Mengen van twee water massa's van zeer verschillende temperatuur is echter lastig, mav dat er onderwater laagjes kunnen ontstaan van warm en koud water afgewisseld. De diepte meter merkt en kan dus binnen een minuut verschillende dieptes aangeven (zat net op 3,2 meter nu weer op 30 meter). Kortom onder ons gebeurt van alles
Qua zeiloering weinig nieuws: grote spi erop, snelheid rond de 6 knopen nu, en wachten op de shift die komt waarna wij moeten gijpen.
Alweer 6 dagen op zee, tijd vliegt hier!
vrijdag 12 juli 2013
Gjalt L. vraagt zich af of dat niet heul saai is om zo lang over een boeg te varen. Toen ik de vraag las wilde ik hem met nee beantwoorden, maar na nog een nacht in een rechte lijn doorgevaren te hebben neig ik naar ja! tot 36 uur geleden was de wind variabel, en hoewel het grootste gedeelte al over bakboord ging hadden we veel te doen. Zeilen wisselen, trimmen voor andere windsterkte, waterballast aan boord pompen of juist overboord zetten etc. Sinds 36 uur varen we onder min of meer constante condities. We hebben in het begin nog wat geëxperimenteerd met verschillende zeilen en 10 uur geleden nog een rif gezet, maar de koers is vrijwel onveranderd en de windrichting ook.
Dat begint saai te worden.
Aan een boek lezen ben ik nog niet begonnen, maar het zit er aan te komen.
Annemieke wil weten wat voor shifts we draaien.
We draaien shifts van onbepaalde duur. Overdag gaan we om de beurt even een uurtje tukken, maar we zijn ook veel samen op. 's Avonds na het eten ga ik slapen, het is dan net donker. Richard vaart dan een uur of twee a drie waarna ik het overneem tot het licht begint te worden. Daarna vaart Richard twee uur, en ik ook weer twee. Dan is het tijd voor ontbijt (we gaan straks omeletten bakken) en begint het dag schema weer waarin we niet echt vaste shifts hebben. De boot vaart vrijwel continue op autopilot dus veel sturen is niet nodig.
Ik ben veel bezig met het uitstippelen van de route. Dat is lastiger dan het klinkt, simpel naar de monding van het Kanaal sturen zou niet efficiënt zijn. Met behulp van lange termijn windkaarten waarop de wind tot 10 dagen vooruit wordt voorspeld bepaal ik waar we over drie tot 7 dagen willen zijn. Op dit moment lijkt het erop dat we ten noorden van de grootcirkel route moeten zijn, daar staat een goede bak constante wind uit het zuid-zuidwesten. vervolgens bepalen we met een gedetailleerdere windvoorspelling hoe we dan de komende drie dagen daar komen waar de wind is. Dan houden we rekening met kleine variaties in het windbeeld om stukken met weinig wind of wind uit ongunstigere richting te omzeilen.
Veel scheepvaart is hier niet. Vannacht zijn op 1.5 mijl voor een tanker langsgevaren en de vorige boot die enigszins dichtbij was was 24 uur daarvoor. Tijdens het typen van deze post is er niemand te zien op de AIS ontvanger en ook de radar detector houdt zich stil. Naar buiten kijken heeft niet veel zin nu, het zicht is hooguit 250 meter. Genoeg om dolfijnen te zien, die ook tijdens de nacht actief. We zaten binnen toen we plotseling hun sonars hoorden piepen. Toen we buiten kwamen was het weer showtime.
Verder kost alles veel tijd. Meerdere keren per dag mijn pak aan en uit, wisselen van thermolaag, eten koken; alles is een acrobatische act in een stuiterende boot waar we niet rechtop in kunnen staan. Ik zit onder de blauwe plekken en mijn zitvlees vervloekt me elke keer dat ik weer op een lijn ga zitten. Maar het blijft een mooie ervaring om zo de Atlantische oceaan over te steken.
Groeten Douwe
N44 37.75
W 57 44.52
11:45 UTC
donderdag 11 juli 2013
groot grijs en gracieus
Het idee van een groot motorschip vlak voor me of rotspunten vlak onder me was allerminst geruststellend. Dat motorschip was nergens te bekennen en hoewel we weer het noord amerikaans continentaal plat aan het opvaren zijn was de dieptemeter nog aan het zoeken naar een echo. misschien opstromend water vanuit een diepe onderstroom? Nee, de waterthermometer staat onveranderd op 14.4 graden.
Na enige moment koortsachtig rondkijken begrijp ik het. Een kudde walvissen (grote zoogdieren leven in kuddes toch?) is zojuist op honderd meter voor de boot opgedoken. Een voor een blazen ze een fontein en steken ze hun vin boven de waterspiegel uit om daarna gracieus weer onder water te verdwijnen. Het zijn er drie of vier. Hun koers is net iets zuidelijker en ze varen ongeveer een knoop langzamer dan wij. We lopen ze op een paar honderd meter voorbij terwijl ze onverstoorbaar hun weg vervolgen. Grote beesten, zeker zo groot als de spirit.
Nogal een verschil met de 8 dolfijnen gistermiddag die hun uiterste best deden ons te vermaken. Naast de boeg zwemmen, op de kop aankomen zwemmen, terugzakken en dan op hoge snelheid voorbij stuiven, springen; kortom de hele trukendoos ging open!
De wind is trouwens ook wat aangetrokken. De afgelopen dagen waren wat luw, maar nu lopen we weer met 6 a 7 knopen in de juiste richting,
Tijd voor een zeilwissel nu, tot later!
Douwe
woensdag 10 juli 2013
woensdag
Huidige positie is op 10 juli 20:00 utc is
42,26,01N
63,10,44 W
alle hens aan dek
De wind steekt weer op, en ook de flitsen worden sterker. Tijdens een korte windstilte hoor ik het in de verte rommelen. Toch onweer dus.
Ik overweeg om Richard uit z'n bed te halen zodat hij klaar is om te helpen met het binnenhalen van het zeil mocht het onverhoopt losbarsten. Even later is de wind weer weg, en ook de flitsen verdwijnen. De vogels worden stil, ze hebben de SPIRIT niet langer nodig als noodvliegdekschip. Inmiddels heeft mijn shift vier uur geduurd. De mist is minder en het lijkt weer licht te worden aan de horizon. Tijd om het roer weer over te dragen aan Richard.
08.00 UTC
42 00.72 N
64 14.08 W
SOG 3.4 knopen
COG 078 deg true
TWS 7.2 knopen
TWD 255 deg true
verse groenten
kanaal 16, je hoort nog eens wat!
Op zo'n marifoon zit een kanaal (nummer 16) dat specifiek wordt gebruikt voor belangrijke berichten aan zeevarenden zoals weer aankondigingen, noodsignalen of het aanroepen van schepen onderling. Dit kanaal hoor je op zee uit te luisteren en ook vrij te houden voor dit soort berichten. Enfin: geen lul verhalen op kanaal 16!
Nu hadden wij gisteren een gekombineerd reddings / lul verhaal op kanaal 16 tussen een vissers schip genaamd 'good news 2' en de kustwacht. De bemanning van het visserschip heeft de kustwacht opgeroepen omdat ze hun schipper van boord willen hebben met de helikopter vanwege een hart aanval. De schipper denkt daar anders over...
(Na deze mededeling zaten douwe en ik aan de marifoon gekluisterd...).
De kustwacht komt met een helikopter, en gedurende de vlucht komt de schipper opeens achter de marifoon die de kustwacht oproept met de melding ' dat hij zich wel ok voelt' en of het echt nodig is dat de heli komt. De kustwacht heeft op dat moment nog niet door dat de bemanning niet meer achter de marifoon zit, maar de patient zelf. De schipper begint uitgebreid uit te leggen dat hij zich ok voelt en dat het wel goed komt. Hij zegt dat hij van zijn bemanning van het schip af moet, maar wil eigenlijk niet en vraagt of het allemaal echt wel nodig is
(Douwe en ik kijken elkaar op dat moment aan van" what the fuck is deze vent aan het doen" onderhandelen met de kustwacht of zijn eigen reddings operatie niet kan worden afgeblazen?? )
De kustwacht is het ook ff kwijt en vraagt wie nu precies achter de marifoon hebben en wie de patient is, waarbij de schipper zegt dat hij de patient is. Dan valt het kwartje bij de kustwacht en schakelen ze over op een andere 'werkwijze' Deze vent gaat dus nu echt van boord! Gevaar voor zich zelf en ook voor zijn omgeving en bemanning! Met duidelijke taal geeft de kustwacht aan dat hij van zijn boot gaat en over 20 minuten klaar moet staan! De schipper sputtert nog een beetje tegen en vraagt daarna of hij met een hijslijn of basket eraf wordt gehaald. Als klap op de spreekwordelijke vuurpijl meldt hij ook nog even dit al eerder heeft meegemaakt vanwege meerdere strokes in het verleden, graag de basket die is wat comfortabeler....
Zo hoor je nog eens wat op zee!
Tijd voor tweede kop koffie en wat chocola! De nacht vogels zijn nu rondjes rond het toplicht aan het draaien, erg leuk!
pitch black + wind
Het fijne dat jac al heeft gevaren is dat er nog supplies zijn van hem. Ik vond dus net nog acht reppen pure chocola, ik kom de nacht wel door:-)
dinsdag 9 juli 2013
Op het dashboard zit de tekst van mijn vader: ik zeil dus ik besta (en voor wie mijn vader een beetje kent is dit een tekst hem op het lijf geschreven;-) deze tekst zat in het cadeau van mijn ouders aan Jac. Leuke verrassing om dat te lezen toen ik aan boord stapte!
Dat was (eigenlijk al) het motto toen ik de boot kocht met minke in 2007 toen wij in london woonden. Het london avontuur is anders gelopen wat betekende dat mijn vader mede eigenaar van de boot werd in 2007 en ik de boot naar Nederland wilde hebben. Kortom een leuke tripje zeilen met hans, jeroen en ik vanuit penzance (bij lands end, zuid engeland) naar nederland en jullie (pa en ma) met een aanhanger vol shit (reddingsvlot, buitenboord motor, jerrycan benzinetc) naar engeland kwamen. Veel is er gebeurd sindsdien. Als ik de boot rondkijk zie ik nog een paar originele dingen maar meer ook niet. Ik ben er trots op dit we er nu de oceaan mee over gaan en zonder de hulp van jullie en vooral van JAC was dit nooit gelukt. Volgende keer weer zo doen? I am in! .....maar de kans is dan ook erg groot dat jac en ik in een keer iets nieuws bouwen ipv restaureren...;-)
Hier is alles rustig op dit moment, tussen de 5 a 10 knopen wind en mist waar het zonnetje doorheen schijnt;-) all happy here!
Richard
wind, zon en dolfijnen maar nooit tegelijk
Terwijl we aan het ontbijt zitten waagt de zon zich aan een tweede poging de mist te verdrijven. De wind blijft zwak, we schieten maar langzaam op; 4knopen richting Lands End.
mistig en weinig wind
Groetjes, Douwe
maandag 8 juli 2013
tracker fail
Tijd 1830 utc
Lat 40'56,76
Lon w67 53,74
Sog 7.4
Cog 096
Tws 17.2
Twd 255
We werken aan de tracker.
zon, zee en toch weer mist
Nu we een paar uur verder zijn is de mist terug aan het vechten. het zicht loopt terug naar zon 500 meter, maar de zon blijft erdoorheen komen. De wind blijft gunstig, we komen met vlagen tot 9 knopen richting het oosten. Zowel de echomax radar transponder als de AIS laten geen scheepvaart zien. Toch maar opblijven letten aangezien er hier vissers zijn zonder AIS.
Gr. Richard en Douwe
eerste nacht
zondag 7 juli 2013
Byebye Newport, you were great!
nog ff douchen, ontbijten op de jachtclub, water tanken, was doen, email, weerkaartjes binnenhalen, etc. De volgende update komt van zee! Newport was goed, nu tijd om te zeilen!
Qua tracking: Douwe heeft de afgelopen weken zelf een tracker systeem geprogrammeerd (held!!) en wij kunnen via onze satphone de tracker updaten met onze positie. Of te wel: we zijn goed te volgen. Laat aub via de email weten of het ook goed werkt!
Groet Richard en Douwe
5th July: Roadtrip Newport
Vrijdagochtend hebben de huurauto opgehaald in New York en zijn we naar Newport afgereisd. Eerst nog even langs de REI in Cranston om nog wat tools en kleding te kopen die we niet hadden meegenomen uit Nederland. Voor wie het niet kent, REI is een soort Bever Zwersport "on steroids". Alles voor buitenactiviteiten hebben ze. Er staan tientallen racefietsen, mountainbikes, kanos, paddleboards en veel andere dingen. We hebben er onder andere gevriesdroogde maaltijden gekocht die zeker 7 jaar goed blijven. We hopen dat we ze niet nodig zullen hebben, maar als al het gezonde eten op is voordat we bij Lands End zijn kunnen nog een paar dagen door op deze zakjes. Gebruiken we het niet dan kan het op een volgende reis weer mee.
Vervolgens de methanol voor de brandstofcel opgehaald in Taunton en daarna door naar de Newport Yacht Club (NYC). Net voor we Newport binnen reden hadden we de verkeerde afslag te pakken waardoor we ons zelf trakteerden op een retourtje tolbrug naar Jamestown. De brug is hoog en geeft geweldig uitzicht over het water met honderden boten. Dit is echt een zeilparadijs.
Bij de NYC was het rustig, pas aan het eind van de middag wordt de OSTAR crew verwacht. Daarom zijn we snel de SPIRIT gaan zoeken die ergens aan een boei moet liggen. Vanuit Oldport marine gaat er een "launch" die je voor 3 dollar p.p. naar je boot vaart. Om terug te keren roep je hem op via de marifoon waarna je binnen een paar minuten van boord gehaald wordt.
Nadat een paar uur later alles aan boord een plekje gekregen had zijn we terug gegaan naar de NYC om een hapje te eten. Hier ontmoetten we David en Jill die de OSTAR organiseerden. Erg vriendelijke mensen, eigenlijk is het jammer dat dit hun laatste avond in Newport is voordat ze terugvliegen naar de UK om vervolgens naar Spanje te zeilen. Ook ontmoetten Ralph Villiger die maandag over de OSTAR finishlijn was gekomen, en Alex Burgis, de OSTAR fotograaf en zeiler. Na een gezellige avond met zijn vieren aan de bar nemen we tegen 12 uur de laatste launch terug naar de SPIRIT. Ralph moet twee boten verderop zijn maar door een misverstand heeft hij nog een half uur moeten rondvaren met een chagrijnige launch skipper die weigerde te geloven dat zijn boot zo ver van de NYC lag.
De boot is warm en vochtig, maar na een lange en vermoeiende dag maakt dat weinig uit; het is heerlijk slapen.