maandag 22 juli 2013

fauna

Nog even een update over de beestjes. Zoals verwacht zien we steeds minder dieren naarmate we verder de oceaan op komen. Er waren drie vogelsoorten die we veel zagen bij Newfoundland. Eentje ( de zwaluw met zwemvliezen) was als snel verdwenen, de andere twee zien we nog sporadisch. Sinds vrijdag zien we af en toe andere vogels, waarschijnlijk van de Europese kant of misschien van Groenland. De west Atlantische vogels vliegen bij voorkeur vlak boven het wateroppervlak, tussen de golven door. Ze hebben bij weinig wind overigens een belabberde take-off performance. Kan wel 50 meter duren voordat ze in de lucht komen. In wat hardere wind en op golven maken ze op geniale wijze gebruik van de omstandigheden. Door net voor een golftop uit het water te komen maken ze gebruik van de wind rond de golf om op te stijgen. Vertical take-off.

De nieuwe soorten vliegen hoger en hangen graag op twintig meter boven de boot om te kijken wat voor vlees ze in de kuip hebben. Ze hebben een andere bouw, andere (ik vind mooiere) vliegtechniek en lijken veel meer vermogen beschikbaar te hebben. Ik heb ze nog niet zien landen of opstijgen, daarover later vast meer.

Voor wie, net als ik, het leuk vind om met een luchtvaarttechnische bril naar vogels te kijken kan ik het boek "de wetten van de vliegkunst" van professor Tennekes aanbevelen. Een paar formules, maar zeker niet te veel, en heel veel mooie vergelijkingen tussen vogels, vliegtuigen en andere transportmiddelen. En over het doormeten van een parkiet in een windtunnel.

Dolfijnen zien we bijna niet meer, Richard heeft er nog een gezien vandaag zegt ie. Verbazend ver van de kustwateren.
Walvissen hebben we ook niet meer gezien, die zitten allemaal bij Newfoundland.

Verder kan ik nog melden dat we een vlieg aan boord hebben.

Groeten en einde shift,

Douwe

Geen opmerkingen:

Een reactie posten