woensdag 24 juli 2013

another day at the ocean

Rustig dagje vandaag wat betreft wind. Weer minder mijlen gemaakt dan we hoopten, maar de laatste 1000 mijl zijn aangebroken. Zoals het ernaar uitziet zullen midden volgende week aankomen in Amsterdam. Gelukkig waait het nu weer een beetje en gaan we met 6.5 knoop richting Lizard; 560 mijl hier vandaan.
We beginnen langzaamaan weer in de buurt van de bewoonde wereld te komen. Vannacht verwachten we er nog niet veel van, maar daarna zullen we weer meer scheepvaart gaan zien. Vandaag slechts een tankertje gezien op weg naar Montreal, en verder nog een paar schepen op de AIS die achter de horizon lagen.

We kregen bezoek van een grote kudde dolfijnachtigen, duidelijk een ander type dan we eerder zagen. Deze hadden een stompe kop, brede bek, groot luchtgat, bredere staartflipper en ze waren een stukje groter dan het ons bekende type. Iemand die weet wat het zijn? Bruinvissen? Miniwalvissen? Ze wilden niet naast de boot komen zwemmen en bleven een meter of dertig achter ons hangen, bijna een half uur lang. Als wij langzamer gingen, dan zij ook. Als wij versnelden, dan gingen ze mee.

Verder kregen we langdurig bezoek van een sterntje. Spirit heeft een mast van 14 meter hoog. Op de mast staat een marifonie antenne van pakweg 45 centimeter. Op de antenne zit een rond knopje van een halve centimeter. Dat knopje, dat was zo aantrekkelijk voor het sterntje dat ie een half uur heeft lopen zweven rond de masttop om te proberen het knopje te pakken te krijgen. Een mooie behendigheidsshow, maar zonder resultaat; de antenne staat nog recht en met knopje op de mast.

Positie:

N 50 13.55 ( 50,2258)
W 19 41.53 (-19,6922)
SOG 6.3 kts
COG 92 deg true
TWS 12.3 kts
TWD 295 deg. true
Tijd 21:49 UTC

Geen opmerkingen:

Een reactie posten