zondag 14 juli 2013

meer walvissen en newfoundland

Nadat we gisteravond een walvis op het IJsselmeer zagen hebben we er nog vele gezien en gehoord. Het begon met eentje die demonstreerde dat niet alleen dolfijnen het springen beheersen. Op ruime afstand voor de boot kwam hij met tweederde van zijn lichaam uit het water om vervolgens met een enorme plons weer te verdwijnen. Daarna verschenen overal om ons heen grote grijze Kolossen. Met een luide zucht spuiten ze een kolom nevel metershoog de lucht in, komen daarbij iets uit het water en zakken dan heel rustig weer terug. Eentje kwam dit op z'n dooie gemak voordoen op minder dan 100 meter achter de boot. Ze herhalen dit een keer of 10 waarna ze het diepe weer ingaan, waarbij ze hun staart ver boven water uitsteken en zo naar beneden glijden.

De nacht was er eentje met zeer weinig wind. Af en toe was er gedurende een half uur genoeg wind om 5 knopen te halen, maar met al die walvissen om ons heen was dat geen ontspannen gevoel. Als het windstil was kon je rond de boot de walvissen hun fonteinen horen blazen. In de loop van de ochtend was er eindelijk weer constante wind. Het zicht was erg goed waardoor we in de verte Newfoundland hebben zien liggen. We liggen nu op koers naar Lizard point, hopelijk krijgen we genoeg wind om de vannacht opgelopen vertraging in te halen.

De wind komt uit het noordwesten, continentaal polaire lucht. Koel, maar vochtvrij. De luchtvochtigheid onder dek is gedaald naar 50% bij een aangename 24 graden. Op het dek brand je weg in de zon, maar als er even een paar wolken zijn is het er goed uit te houden.

De afstand naar Lizard is 1855 zeemijlen, bij de huidige snelheid nog 300 uur varen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten