zaterdag 13 juli 2013

We zitten nu voor Newfoundland op de grand banks, een "ondiepte" van zo'n 100 meter diep die vol zit met dolfijnen. Gisteravond hebben we voor het laatst land gezien. Door de verrekijker konden we Sable island zien, een soort duineiland zoals Schiermonnikoog, maar dan 45 km lang. Ik had er nooit van gehoord, er schijnen nog 5 mensen te wonen.

Voor mensen die zich afvragen of we nog even stoppen voordat we de grote oversteek beginnen: we hebben geen plannen om een stop te maken in St. Johns. Er is genoeg eten en water aan boord om door te gaan tot het volgende waypoint: Lizard point, een kaapje bij Falmouth. De afstand tot the Lizzard is nu 1945 nautische mijlen, we hebben er nu pas zo'n 900 mijl opzitten. Voor ons beiden is dit de langste oversteek die we ooit gemaakt hebben. Richard heeft de round Brittain and Ireland gezeild, maar dat is slechts 2500 zeemijlen en bevat vier tussenstops.

De wind is zwak op het moment. We lopen nog 5 knopen, 4.5 richting Lizard point. Dat is minder dan we zouden willen. We proberen een gemiddelde van 6.5 knopen te halen richting Lizard om zo voor het einde van de maand in Amsterdam te kunnen zijn. de eerste dagen waren traag maar de laatste 36 uur waren goed, we hebben meestal boven de 7 knopen kunnen varen. De voorspelling voor morgen is dat we ook zwakke wind hebben, vanaf maandag word het beter.
Elke dag krijgen we Grib files binnen die de laatste windvoospellingen bevatten. Tot nu toe zaten die er vaak een beetje naast, hopelijk is het voor komende week goed.

Vandaag hebben we de was gedaan en zijn voor het eerst de boeken uit de tas gekomen. Er is nog niet gelezen, daarvoor waren we te druk met de dolfijnen. Zo meteen even slapen en daarna eens kijken wat we gaan eten. Ik denk Thaise curry met mango, want die mango moet op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten