maandag 15 juli 2013

Windstil, again

Voor de zoveelste keer zitten de voorspellingen er faliekant naast. We zouden de hele nacht ongeveer 10 knopen ruime wind krijgen goed voor zo'n 6 knopen snelheid maar in plaats daarvan liggen we zo goed als stil. De stroom zet ons nog met een kleine knoop in de goede richting, maar veel help het niet.

Geen idee waarom dit voor de tweede opeenvolgende nacht gebeurt. De meeste mensen zijn lyrisch over de GRIB files die zo goed zeggen wat de wind gaat doen, wij hebben het er helemaal mee gehad.
Extra vervelend is dat dit de hele planning in de war schopt. Om de route te bepalen gaan we ervan uit dat we ongeveer 150 zeemijlen per dag kunnen lopen als er voldoende wind staat. Op basis van de voorspellingen en de geschatte aflegbare afstand kijken we dus waar we de komende dagen moet zijn voor goede wind. Nu we onverwacht voor de tweede nacht stilliggen is er grote kans dat we de aansluiting met een gunstig druksysteem in het midden van de oceaan missen. Daardoor kan deze nacht uur zonder wind uiteindelijk voor veel meer vertraging zorgen. Frustrerend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten